Autoverzekering geweigerd
Vervelend, je autoverzekering is afgewezen. Wij zetten de redenen voor je mogelijke afwijzing op en rijtje en vertellen je wat je kunt doen.
Ik ben geweigerd
Verzekeraars kijken naar verschillende factoren in je verleden om te bepalen hoe groot de kans is dat je een vergoeding claimt of je betalingen niet kunt voldoen. Hoe groter de kans, hoe hoger je premie. Pas als de kans echt hoog is, zal de verzekeraar je aanvraag afwijzen.
Databases als Roy Data, het Centraal Informatie Systeem (CIS), Experian en Forum worden door de verzekeraars gebruikt bij de beoordeling van nieuwe klanten. Deze databases en handelsinformatiebureaus brengen zoveel mogelijk informatie over de consument bijeen.
Wat moet ik nu doen?
Alle autoverzekeraars hanteren andere criteria voor hun risicoanalyse. Bij sommige verzekeraars kun je daarom een nieuwe aanvraag doen bij een andere verzekeraar. Over het algemeen zijn de grotere verzekeraars minder streng in hun acceptatiebeleid: Ohra, Univé, Centraal Beheer en Nationale Nederlanden. Wij raden daarom aan om opnieuw een vergelijking te maken en een autoverzekering bij een andere verzekeraar aan te vragen als je de eerste keer bent afgewezen. Ben je meerdere keren afgewezen? Lees dan verder om te erachter te komen wat je dan het beste kunt doen.
Redenen voor afwijzing
1. Te vaak geclaimd
Alle Nederlandse verzekeraars kunnen in de centrale database van Roy Data zien of je vaak een claim hebt ingediend. Ze kijken dan uitsluitend naar schades waar juridische bijstand bij komt kijken, zoals diefstal of ruitschade. Als je vaak hebt geclaimd gaan verzekeraars ervan uit dat je dit in de toekomst ook zult doen.
2. Als de registratie niet klopt
Denk je dat de registratie in de database niet klopt? Dien dan een verzoek in bij het CIS om het in te zien. Als het niet klopt, kun je een correctieverzoek doen, waarna het CIS de nieuwe gegevens doorgeeft aan de verzekeraar.
3. Te lang niet betaald
Veruit een van de belangrijkste redenen voor afwijzing is het niet voldoen aan je betalingsverplichting. In eerste instantie schorst een verzekeraar je verzekering, maar als het echt te lang duurt, wordt je verzekering opgezegd. Dit wordt geregistreerd en is voor alle verzekeraars zichtbaar. Hierdoor zullen de meeste verzekeraars je nieuw aangevraagde autoverzekering weigeren.
4. Een rijontzegging
Als je vaak ernstige verkeersovertredingen begaat kan dat je een rijontzegging opleveren en dat heeft nog lang gevolgen voor je autoverzekering. Tot wel 8 jaar later zal je aanvraag hierom worden geweigerd.
5. Een strafblad
Zelfs wanneer de reden voor een strafblad niets met je rijgedrag te maken heeft, zullen verzekeraars je aanvraag vaak afwijzen als je er een hebt. Zij vinden namelijk dat dit iets over je zegt en het risico op schade vergroot.
6. Pas kort een rijbewijs maar wel een snelle auto
Als jonge bestuurder val je sowieso al in een zogeheten risicogroep. Jonge bestuurders rijden gemiddeld vaak schade en hebben beperkte rijervaring. Een sportieve auto vinden verzekeraars dan ook niet zo’n goed idee. Kijk daarom altijd of je de auto kunt verzekeren voordat je hem koopt.
7. Lang je auto niet verzekerd
In Nederland is een autoverzekering altijd verplicht, ook als je er niet mee rijdt. Heb je de auto lange tijd onverzekerd gelaten, dan zullen verzekeraars je aanvraag afwijzen.
8. Een lang verblijf in het buitenland
Een lang verblijf in het buitenland is een van de belangrijkste redenen om een auto niet te verzekeren. Ga je zelf naar het buitenland en wil je jouw auto gedurende die tijd niet verzekeren? Laat dan het kenteken laten schorsen bij de RDW. Als je terugkomt in Nederland kun je de auto opnieuw verzekeren.