Auto Berekenen

Ga goed voorbereid op auto!

Auto overschrijven

Auto gekocht of juist verkocht? Dan krijg je met een overschrijving bij de RDW te maken. Op deze pagina lees je wat je allemaal moet regelen.

Waarom een auto overschrijven?

Iedere Nederlandse auto heeft een kenteken dat op naam staat van een persoon of bedrijf. Deze officiële eigenaar is verantwoordelijk voor de auto, inclusief wegenbelasting, autoverzekering en de verplichte APK-keuringen.

Als je een auto koopt uit de voorraad van een voertuigbedrijf, dan kun je de auto bij dit bedrijf al op naam laten zetten. Het bedrijf moet hiervoor wel door de RDW erkend zijn. Vraag dit daarom na bij het voertuigbedrijf waar jij je nieuwe auto koopt. Koop je je auto van een particulier? Dan moet je de auto zelf op je eigen naam laten overschrijven. 

Autoverzekering afsluiten

Heb je net een auto op jouw naam gezet en wil je hiermee de weg op? Dan zul je minimaal een WA-verzekering voor je auto moeten afsluiten. Wil je graag weten welke autoverzekering het beste bij je past? Maak dan gebruik van onze vergelijker. Hiermee kun je gemakkelijk en snel autoverzekeraars vergelijken en een goedkope verzekering afsluiten.

Wie mag overschrijven?

Bij het kopen van een nieuwe auto ben je verplicht om de auto zelf op je naam te laten zetten. Je kunt hier niet iemand voor machtigen die dit voor jou doet. Om het kenteken van de nieuwe auto over te schrijven, moet je 18 jaar of ouder en woonachtig in Nederland zijn. Heb je een auto die je op naam wilt zetten, maar heb je geen rijbewijs? Ook dan kun je de auto op je eigen naam laten overschrijven. Houd er wel rekening mee dat je zonder rijbewijs niet door alle autoverzekeraars wordt geaccepteerd.

Waar kun je je kenteken overschrijven?

  • Bij een RDW-erkende garage of dealer
  • Bij een kentekenloket
  • Online

Wat heb je nodig?

Bij het overschrijven van een auto is het belangrijk dat je een aantal dingen meeneemt. Ten eerste moet je je kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs, zoals je rijbewijs. Het is belangrijk dat hier je burgerservicenummer (BSN) op vermeld staat. Anders dien je ook een uitdraai van de Basisregistratie personen (BRP) mee te nemen. Ten tweede zijn de tenaamstellingscode, een 9 cijferige code, en kentekencard verplicht bij het overschrijven van een auto. Op de kentekencard staan gegevens van de huidige kentekenhouder en van de auto. Beide gegevens kun je opvragen bij de verkoper van de auto.

Kosten overschrijven auto

Het overschrijven van een auto kost in 2024 altijd €12,50. Het maakt niet uit of je de overschrijving online of aan de balie regelt. De kosten voor de overschrijving worden doorgaans door de nieuwe eigenaar betaald.

Tenaamstellingsverslag en vrijwaringsbewijs

Na het overschrijven van het kenteken ontvang je twee documenten: een tenaamstellingsverslag en het vrijwaringsbewijs. Dit laatste is voor de verkoper van de auto. De verkoper heeft dit bewijs nodig om de autoverzekering te beëindigen. Het tenaamstellingsverslag is voor jou als koper en bevat de eerste vier cijfers van je nieuwe tenaamstellingscode, die je nodig hebt als je de auto weer wilt verkopen. De overige vijf cijfers hiervan ontvang je per post samen met je nieuwe kentekencard.

Vergelijk alle autoverzekeringen

Ga goed voorbereid op auto. Regel het direct.

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Autoverzekering vergelijken